Zubný kaz je najčastejšie ochorenie tvrdých zubných tkanív. Jedná sa o lokalizované ochorenie, ktoré vzniká spolupôsobením potenciálne patogénných mikroorganizmov a vonkajších faktorov. Podľa stupňa závažnosti sa kaz prejavuje rôznou symptomatológiou. Postihuje nielen trvalé zuby, ale aj mliečny chrup a to dokonca už po prerezaní prvých zubov (obdobie 0,5 – 3 rokov).
Kazivý proces sa v mliečnom chrupe šíri rýchlo, často býva ohrozená zubná dreň. Je to dané faktormi, ktorými sa mliečne zuby líšia od trvalých:
- Menšia veľkosť
- Tenšie vrstvy – sklovina a dentin
- Rozsiahla, široká komora pre nervovo – cievny zväzok – DREŇ
- Postupná mineralizácia, dozrievanie skloviny v priebehu prvých rokov života dieťaťa od prerezania zuba do dutiny ústnej (mliečne zuby po prerezaní do dutiny ústnej nie sú úplne mineralizované)
Ošetrenie u detí je zložitejšie, musí rešpektovať morfologické a biologické zvláštnosti a spôsob ošetrenia podriadiť štádiu vývoja, v ktorom sa zuby i celý chrup nachádzajú.
Najčastejšie miesta vzniku zubného kazu:
Jamky a ryhy na žuvacích plôškach
Plôšky v bode kontaktu zubov (medzizubné priestory) – tieto kazy považujeme za skryté, pretože voľným okom sú mnohokrát nezistiteľné. Je to spôsobené rozdielnou farbou mliečnych zubov oproti trvalým. Voľným okom sú spravidla viditeľné až pri veľkom poškodení zuba s ohrozením jeho vitality. Preto aj v mliečnom chrupe majú RTG snímky diagnostický význam. Na zníženie rizika vzniku medzizubného kazu u detí je doporučené použivanie interdentálných pomôcok (dentálna niť, mdzizubné kefky). Riziko týchto kazov závisí aj od usporiadanosti zubov, čím sú viac v tesnom kontakte tým stúpa.
Vonkajšie plôšky na zuboch v zadnom (na stoličkách) a v prednom úseku. Známy je tzv. fľaškový, cumlíkový kaz, alebo kaz z kojenia, alebo tiež nazývaný „kaz kojeneckej fľaše“ (z ang. Early Childhood Caries ECC – kaz raného detstva). Je spôsobený hlavne intenzívnym a protrahovaným pôsobením cukru na tvrdé zubné tkanivá, hlavne počas spánku. Hovoríme ale o ňom ako o multifaktoriálnom ochorení, kde sa spája viacero faktorov ktoré ovplyvňujú jeho vznik:
- spomínané dlhé pôsobenie cukrov
- hygiena dutiny ústnej
- výživa
- baktérie
- návyky spojené so životným štýlom
Po prvom objavení sa bielych kriedových škvŕn na sklovine, sa kariezny proces rýchlo šíri po vonkajšej ploche najčastejšie predných zubov (rezákov) a následne po celom obvode zuba. Vznikajú tak rozsiahle plošné defekty a dochádza k deštrukcii korunky zuba. Zub akoby sa odlamoval, štiepal. Podobný kariezny proces môže postihnúť aj zuby v zadnom úseku. Existuje stále viac dôkazov, že EEC má vážny vplyv na celkové zdravie a pohodu dieťaťa. Sú zaznamenané zmeny v stravovacích návykoch, nutričného stavu, spánkového režimu, zmenený temperament dieťaťa, rast a vývoj dieťaťa, halitóza (zápach z úst). Rodičia postihnutých detí vedia najlepšie s akými ťažkosťami a odmietaním prijímajú potravu.
Zanedbanie starostlivosti o mliečny chrup môže byť príčinou nepríjemných lokálnych a celkových komplikácií a viesť k následkom na trvalom chrupe. Predčasne vytiahnuté zuby môžu spôsobiť rečové poruchy, poruchy pri raste čeľuste a sánky, problémy pri prerezávaní trvalých zubov, vytvárajú sa podmienky pre stesnanie a nepravidelnosti v postavení trvalých zubov. Neošetrené mliečne zuby spôsobujú dieťaťu ťažkosti, ktoré môžu prebiehať až formou zápalových komplikácií (opuch, fistula – kanál, ktorým vyteká hnis, resorbcia – strata kosti) a bolesti.
Prevencia prípadne skorá diagnostika a ošetrenie malých kazov je dôležitá. Ošetrenie pokročilejších lézií je častokrát veľmi komplikované vzhľadom aj na obmedzenú spoluprácu dieťaťa. U zanedbaných mnohonásobných kazov je ošetrenie náročné a môže viesť až k psychickej traumatizácii, ktorá je príčinou zlej spolupráce – dieťa odmieta ošetrenie, je plačlivé a bojazlivé.
Rizikové faktory tvorby zubného kazu:
- Orálna hygiena – základom hygieny je správne používanie mechanických pomôcok (kefka, medzizubná kefka, niť). (Až) na druhom mieste sú akékoľvek chemické doplnky (pasta a ústne vody)
- Stravovacie návyky (charakter stravy a vyváženosť) – dôležitý charakter stravy, vyváženosť, pestrá strava. Taktiež pozor na nápoje, obmedziť sladené nápoje aj v priebehu dňa
- Príjem cukrov
- Podávanie sladených nápojov, mlieka pred spaním a v priebehu noci
- Užívanie liekov obsahujúcich cukry (sirupové formy)
Detské zuby sú v živote dieťaťa veľmi dôležité. Dôsledná a pravidelná starostlivosť o chrup v prvých rokoch života stavajú základ pre celoživotné optimálne orálne zdravie
Významné funkcie zdravého mliečneho chrupu:
- Podpora rastu čeľustných kostí a sánky
- Udržanie priestoru pre trvalé zuby (v opačnom prípade trvalý zub bojuje o svoje miesto a môže dôjsť k jeho vysunutiu zo zuboradia, zmene jeho uloženia v dutine ústnej a prípadne obmedzenia rastu ďalších susedných trvalých zubov)
- Estetická funkcia
- Podpora správnej artikulácie a fonácie (problémy pri vyslovovaní istých hlások, napr. šušlanie)
- Mastikačná funkcia – hryzenie a mechanická úprava potravy v ústnej dutine
Detské zuby sú v živote dieťaťa veľmi dôležité. Dôsledná a pravidelná starostlivosť o chrup v prvých rokoch života je základ pre celoživotné optimálne orálne zdravie. Len zdravý zub plní svoju funkciu. Zuby deštruované kazom, ponechané voľne, nedržia miesto pre trvalý zub a sú zdrojom fokálnej (ložiskovej) infekcie. Včasná prvá návšteva zubného lekára je najlepším preventívnym krokom ako zaistiť, aby dieťa malo od začiatku správny základ orálneho zdravia. V súčasnosti sa odporúča navštíviť zubného lekára v čase od prerezania prvého zúbka do dutiny ústnej alebo do 12. mesiaca veku dieťaťa. Stomatológ má príležitosť k dôkladnému vyšetreniu, posúdeniu rizík a podaniu základných informácií týkajúcich sa orálneho zdravia. Je veľmi prínosné, ak sa dieťa zoznámi so svojím zubným lekárom skôr ako začnú problémy.
VÝZNAM OŠETRENIA MLIEČNYCH ZUBOV JE NEPOCHYBNÝ
A kedy začíname čistiť? Hneď ako nám vykukne prvý zubok.
Ako? Pravidelne a hravou formou.
Držíme palce :-)
MDDr. Barbora Džafičová
Stomahol s.r.o. Nitra
Ak si chcete pozriet printovú verziu tohto článku, kliknite sem